لوله استیل 304 ، از پرکاربردترین لوله استیل در صنعت است که به دلیل ضد زنگ بودن آن، در اکثر صنایعی که با دمای بالا و مواد شیمیایی سروکار دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع استیل به خانواده فولاد ضد زنگ آستنیتی تعلق دارد و رسانایی الکتریکی و گرمایی کمتری در مقایسه با فولادهای کربنی دارد. ما در این مطلب قصد داریم شما را با این لوله آشنا کنیم؛ پس تا پایان همراه ما باشید.
لوله استیل 304 چیست؟
استیل ۳۰۴ یکی از پرکاربردترین فولادهای زنگ نزن بازار بوده و به عنوان متداول ترین آلیاژ استیل مورد استفاده در کاربردهای صنعتی و حتی دکوراتیو شناخته می شود. به صورت کلی گرید ۳۰۴ یک آلیاژ استیل آستنیتی است که به آن ضد زنگ ۸/۱۸ نیز گفته می شود؛ زیرا دارای ۱۸ درصد کروم و ۸ درصد نیکل است.
محتوای کروم، سبب افزایش قابل توجه مقاومت مواد در برابر اثرات اکسیداسیون و خوردگی خواهد شد. اگر چه فولاد به مرور زمان کدر می شود، اما استیل علاوه بر مقاوم بودن در برابر اکثر اسیدهای اکسید کننده، می تواند در برابر زنگ زدگی معمولی نیز مقاومت بالایی از خود نشان دهد. محصولات فولادی ضد زنگ برای استفاده بلند مدت با مقاومت عالی در برابر خوردگی هستند.
لوله های استیل ۳۰۴ که به صورت نورد سرد تولید شده باشند، هم استحکام کششی بالاتری دارند و هم از نظر ترانس های ابعادی دقیق تر هستند. لوله های استیل ۳۰۴ قابلیت کشش عمیق و قابلیت جوشکاری بسیار مناسبی دارند؛ همچنین تمیز کردن آن ها راحت بوده و شکل پذیری آن ها آسان است.
انواع گرید لوله استیل ۳۰۴ کدام است؟
گرید استنلس استیل ۳۰۴ علاوه بر آلیاژ اصلی، دارای چند گرید فرعی نیز است که این گریدها عبارتند از:
- لوله استیل 304L : این گرید، نسخه کم کربن ۳۰۴ است که رسوب کاربید در مرز دانه های آن رخ نمی دهد. این گرید، پس از جوشکاری نیازی به آنیل ندارد؛ در نتیجه به صورت گسترده در قطعات جوشکاری شده با گیج های سنگین مورد استفاده قرار می گیرد.
- لوله استیل 304H : این گرید به علت درصد کربن بیشتر، برای دماهای بالا و دماهای بسیار پایین مناسب است. داشتن ساختار آستنیتی به این گرید خاصیت چقرمگی مناسبی حتی در دماهای بسیار پایین می دهد.
خصوصیات لوله استیل 304 چیست؟
لوله های استیل ۳۰۴ دارای قابلیت های مختلفی هستند که سبب می شود در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرند. از جمله خصوصیات این لوله ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم وجود خاصیت مغناطیسی و عدم اثرپذیری آهنربا بر روی آن در شرایط انجماد
- امکان بازیافت و استفاده مجدد از استیل
- سبک بودن
- استحکام و دوام بالا
- مقاومت در برابر پوسیدگی، خوردگی و زنگ زدگی
- قابلیت جوشکاری به علت کم بودن کربن در ساختار آن
- امکان استفاده در دماهای بالا تا ۸۰۰ درجه فارنهایت
- قابلیت شکل پذیری
- ظاهر زیبا و جذاب
- افزایش میزان سختی و توان کششی آن در دماهای کم
تفاوت های عمده بین لوله استیل 304 با سری 400 چیست؟
لوله های استیل ۳۰۴ با سری ۴۰۰ تفاوت هایی دارند که در این قسمت به این تفاوت ها اشاره خواهیم کرد؛ این تفاوت ها عبارتند از:
- استیل ۳۰۴ آستنیتی بوده اما استیل سری ۴۰۰ مارتنزیتی است.
- این فرآورده استیل نگیر است؛ یعنی مغناطیسی نیست. اما استیل سری ۴۰۰ مغناطیسی بوده و به اصطلاح بگیر است.
- استیل ۳۰۴ در مجموع اسقامت خوبی در برابر خوردگی و زن زدگی دارد؛ اما در برخی از اماکن استفاده از استیل سری ۴۰۰ بهتر است.
- از نظر قیمت استیل ۳۰۴ در مقایسه با سری ۴۰۰ گران تر است.
کاربرد لوله استیل 304 چیست؟
تمام انواع لوله های استیل ۳۰۴ به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، قابلیت جوشکاری، ماشین کاری و شکل پذیری بالا در بسیاری از محیط های دارای این شرایط کاربردی هستند. همچنین این لوله ها در محیط هایی که از مواد شیمیایی استفاده می شود نیز کاربرد دارند. مهم ترین کاربرد این لوله ها، استفاده در محیط های بدون پوشش است تا مانع از زنگ زدگی شوند. از جمله سایر کاربردهای لوله های استیل ۳۰۴ عبارت است از:
- کاربرد در صنایع غذایی، لبنیات و تولید نوشیدنی به دلیل بهداشتی بودن
- کاربرد در معماری و دکوراسیون برای ساخت تابلوهای معماری، نرده و تزئینات
- ساخت قطعاتی که در تماس با مواد شیمیایی ارگانیک و غیر آلی، رنگ دانه ها و روغن ها هستند
- استفاده در لوله کشی دستگاه های آب شیرین کن
- استفاده در سیستم ها سرمایشی و گرمایشی
- لوله کشی و انتقال سیالات
جمع بندی
ما در این مطلب پس از معرفی لوله استیل ۳۰۴ به بررسی آن پرداختیم. همانطور که متوجه شدید این لوله ها به دلیل استحکام و خاصیت ضد زنگ خود کاربردهای گوناگونی دارند. جهت دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مجموعه سهند استیل دیدار تماس بگیرید تا از راهنمایی های کارشناسان مجرب مجموعه به صورت رایگان بهره مند شوید.