
ورق استیل با توجه به اینکه دارای گریدهای مختلف با کاربردهای متفاوت است در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. 316 و 309 از جمله گریدهای پرکاربرد در آلیاژ استیل است. بر همین اساس قصد داریم در این مقاله به بررسی تفاوت استیل 309 و 316 پرداخته و درباره خصوصیات، ویژگیها و تفاوت این دو گرید توضیحات بیشتری را ارائه دهیم.
آشنایی با تفاوت استیل 309 و 316
برای اینکه با تفاوت ورق استیل 309 و 316 بیشتر آشنا شویم بهتر است ابتدا به بررسی هر یک از این ورقها بپردازیم. ورق استیل 309 از جمله گریدهای با استقامت بالا در مقابل حرارت به شمار آمده که میتواند در درجه حرارتهای بسیار بالا در برابر خوردگی مقاومت کند. بر همین اساس استیل 309 تحت عنوان استیل نسوز نیز معروف است. مهمترین ویژگی این استیل بهرهگیری از آن در شرایط دمایی بسیار بالا است که باعث میشود از آن در تولید تجهیزات کورههای صنعتی استفاده فراوانی گردد. ضمن اینکه از قابلیت جوشکاری و شکل پذیری بالایی برخوردار بوده که این امر کاربری آن را در بسیاری از موارد ممکن ساخته است. اما برای درک بیشتر تفاوت استیل 309 و 316 نوبت به بررسی ورق استیل 316 بوده که این ورق نیز در مقابل خوردگی دارای استقامت بالایی است. استیل 316 از جمله گریدهای آستنیتی به شمار آمده که دارای کروم به میزان ۱۶ الی ۱۸ درصد، مولیبدن بین ۲ تا ۳ درصد و کروم در حدود ۱۰ الی ۱۴ درصد است. ترکیبات فوق باعث میشوند تا این آلیاژ در شرایط خورنده از استقامت بالایی برخوردار باشد. علاوه بر این در برابر خوردگی حفرهای و ترک خوردگی تنشی نیز مقاوم بوده و میتوان از این آلیاژ در کاربریهای تحت تنش یا محیطهای کلریدی استفاده کرد. در ادامه این مقاله به بررسی تفاوتهای بیشتر استیل 309 و 316 میپردازیم.
تفاوت ورق استیل 309 و 316 بر اساس ترکیب شیمیایی
ترکیب شیمیایی اساسیترین تفاوت استیل 309 و 316 محسوب میشود. از ترکیبات شیمیایی در استیل 309 میتوان به کروم به میزان ۲۲ درصد و نیکل به میزان ۱۲ درصد اشاره کرد. استیل 316 نیز علاوه بر کروم و نیکل دارای عنصر مولیبدن نیز بوده که باعث شده از این آلیاژ در محیطهای تحت تنش، رطوبت و مواد شیمیایی بسیار استفاده شود.
تفاوت استیل 316 و 309 بر اساس استحکام
ورق استیل 309 و 316 از جمله آلیاژهای مستحکم به شمار آمده که در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. اما در مقایسه این دو ورق استیل میتوان به استقامت بالای استیل 309 اشاره کرد. به طوری که این گرید از قابلیت شکل پذیری کمتری برخوردار بوده و به میزان نیروی بالاتری جهت تغییر شکل نیازمند است.
تفاوت استیل 316 و 309 بر اساس ماشینکاری و جوشکاری
جوش پذیری از دیگر تفاوت های استیل 309 و 316 بوده که با توجه به میزان کربن در ترکیبات این دو گرید تعیین میشود. میزان کربن کمتر در ورقهای استیل قابلیت جوشکاری آنها را افزایش داده و میزان ترک خوردگی در برابر تنشهای پسماند را کاهش میدهد. کاهش کربن در ساختار این آلیاژها قابلیت ماشین کاری را نیز بهبود میدهد. استیل 316 از میزان کربن کمتری در مقایسه با استیل 309 برخوردار است. بر همین اساس گرید فوق برای ماشین کاری و جوشکاری مناسبتر خواهد بود. البته استیل 309 و 316 هر دو از قابلیتهای جوشکاری و ماشین کاری مناسبی برخوردار هستند و تفاوت آنها از این نظر بسیار کم است.
تفاوت استیلهای 309 و 316 بر اساس استقامت در برابر خوردگی
استقامت بالا در برابر خوردگی از مهمترین ویژگیهای استیل به شمار میآید. با توجه به بررسی ترکیبات شیمیایی دو گرید 309 و 316 میتوان گفت که استیل 316 با توجه به دارا بودن دو عنصر مولیبدن و کروم از استقامت بیشتری در مقابل خوردگی نسبت به گرید 309 برخوردار است. این امر باعث شده تا در صنایع شیمیایی به صورت گستردهای از استیل 316 استفاده گردد.
بررسی تفاوت ورق استیل 309 و 316 بر اساس دمای کاری
دیگر تفاوت ورق استیل 309 و 316 به استقامت آنها در برابر حرارت برمیگردد. بر این اساس استیل 309 در محیط با دمای بالا از میزان مقاومت بیشتری در مقایسه با استیل 316 برخوردار است. به طوری که گرید فوق میتواند در شرایط دمایی ۹۸۰ الی ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد استقامت داشته باشد. با توجه به این امر از استیل 309 جهت تولید قطعات کوره، فیکسچرها و بسیاری از دیگر تجهیزات استفاده میشود. در حالی که استیل 316 توانایی استقامت تا میزان دمای ۹۲۵ درجه سانتیگراد را داشته و نمیتواند نقش استیل نسوز را ایفا کند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی تفاوت استیل 309 و 316 از لحاظ ترکیبات شیمیایی، خواص و ویژگیهای آن پرداخته شد. با توجه به موارد اشاره شده میتوان دریافت که ورقهای استیل در گریدهای 309 و 316 از کاربریهای متفاوتی در صنایع برخوردار هستند. بنابراین در هنگام انتخاب ورق استیل حتماً به قابلیتها و ویژگیهای آنها در کاربری مورد نظر خود توجه داشته باشید.